Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017 r., 296 dzień roku
0
0
0
STREFA OBYWATELA | OGŁOSZENIA | BAZA FIRM | BLOGI | WIDEO | ZAKUPY | GALERIA ZDJĘĆ | ROZKŁADY JAZDY | FORUM
[WIDEO, ZDJĘCIA] Znany kucharz Robert Sowa jurorem w konkursie kulinarnym w Pionkach
Dodał: JaW, 29-11-2016 15:31, odsłon: 24164
Fot. Jakub Wojtaszewski
Fot. Jakub Wojtaszewski

Dania z kaczki przygotowywali we wtorek uczestnicy konkursu kulinarnego, który odbył się w technikum Czerwonym. Jurorem był znany polski kucharz, restaurator i autor książek kulinarnych, Robert Sowa. Już po raz drugi przyjechał do Pionek, żeby uczyć i zarażać młodzież pasją gotowania. A co przyrządzali uczestnicy warsztatów można zobaczyć w materiale wideo w Pionki24TV.

- Warsztaty udało nam się zorganizować po raz drugi dzięki współpracy z firmą Prymat, którą prowadzimy od dwóch lat. Otrzymujemy nie tylko produkty, które są potem wykorzystywane podczas zajęć, ale nasi uczniowie mają okazję poznać pracę w kuchni w warunkach typowo restauracyjnych oraz spotkać się i uczyć od doświadczonego kucharza – mówi o projekcie Daniel Maciejewski, kierownik Kształcenia Praktycznego w CKZiU.

 

We wtorek 30 uczniów z klas o profilu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych miała okazję przygotować ciekawe potrawy pod okiem Roberta Sowy i jego pracowników. Stres i wrażenie były spore aż się trzęsły ręce. A co gotowano?

 

- Dzisiaj w Pionkach jest bardzo rybnie, bo takie było życzenie młodzieży. Przygotowaliśmy zupę rybną na bazie pomidorów i świeżej kolendry oraz białego wina. Myślę, że to danie ma szansę pojawić się na świątecznym stole, ale nie wiem czy wygra z klasyczną grzybową – przyznaje kucharz.

 

 

Konkurs kulinarny wygrał Dominik Pyrka z klasy trzeciej, który do przygotowania kaczki wykorzystał topinambur i dodał pasztet z wątrobki.

 

Była też aromatyczna pierś z kaczki z jabłkami, majerankiem i sosem rodzynkowym oraz pieczone filety z pstrąga podane na aromatycznej soczewicy z grzybami leśnymi i tymiankiem.

 

Oprócz nauki gotowania odbyły się również eliminacje do autorskiego konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2017". Wzięło w nich udział pięciu uczniów Czerwonego. Każdy miał w ciągu 60 minut przygotować potrawę z kaczki i ustalonych w regulaminie składników. Wygrał trzecioklasista Dominik Pyrka i pojedzie na finał do Warszawy. "Dziką kartę" otrzymała Oliwia Janas z klasy drugiej, której faszerowane udko z kaczki bardzo zasmakowało Robertowi Sowie.

 

 

Pamiątkowe zdjęcie uczestników warsztatów z Robertem Sową.

 

- Finał konkursu na najlepszą kaczkę w Polsce będzie w marcu 2017 roku w Warszawie podczas największych w Europie targów kulinarnych. Wezmą w nim udział najlepsi uczniowie z dwunastu szkół – dodaje Sowa.

 



Skontaktuj się z autorem tekstu: JaW
Facebook
Google
Wykop
Zgłoś
Wyślij
Drukuj
Komentowanie dozwolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników portalu.
Wasze komentarze
VIP
Dania z kaczki ?!
Podejrzewam, że po takim numerze, dyrektor szkoły zostanie wezwany do kuratorium w trybie pilnym .

Dodane obrazki:
29-11-2016, 18:08:36
+ 10
0
odpowiedz
Amator
Sowa może, udostępnił PISowi studio nagraniowe w swojej restauracji to ma fory
29-11-2016, 18:12:05
+ 7
- 3
odpowiedz

KONTO UŻYTKOWNIKA
WIĘCEJ +

Login:

Hasło:



WYDARZENIA-IMPREZY
ZOBACZ WIĘCEJ
WSZYSTKIE +
DROBNE WYRÓŻNIONE
WSZYSTKIE +
WSZYSTKO BLISKO - WIRTUALNA GALERIA HANDLOWA ZAPRASZA
PRZEJDŹ DO GALERII +
NA GÓRĘ STRONY +
Nasze serwisy:
Kategorie:
Informacje:
Reklama:
Gazeta Pionki24 to niezależne medium elektroniczne w Pionkach - jako jedyni całodobowo informujemy o wydarzeniach w mieście i regionie. Dzięki rzetelności i szybkości w przekazywaniu informacji oraz przynależności do grupy medialnej każdego dnia odwiedza nas wiele tysięcy czytelników.

Kontakt z działem reklamy:
reklama@arpass.pl lub 500-304-413

Kontakt z redakcją:
redakcja@pionki24.pl lub 501-572-992
facebook